Kan du ikke længere gå så langt som tidligere og problemer med at stå i længere tid og oplever en tung fornemmelse benene, kan det være, at du lider af spinal stenose
Almindelige aldersbetingede forandringer i lænderyggen kan hos nogle personer gøre pladsen i rygmarvskanalen mindre. Derved kan nerverne til benene bliver påvirket. Dette kaldes spinalstenose.
Du behøver ikke have ondt i lænden for at lide af spinalstenose. Du oplever sandsynligvis ingen problemer ved sidden og ved cykling.
Du bør være ekstra opmærksom ved alarmerende symptomer og søge hjælp, hvis du oplever nogle af følgende symptomer:
Spinalstenose rammer patienter sent i livet. Derfor anbefales stort set altid røntgen undersøgelse af lænden – både for at udelukke anden diagnose samt vurdering af graden af aldersbetingede forandringer.
Du kan læse om røntgen undersøgelser her.
Vi henviser til MR skanning af lænden, når der er symptomer med tegn på spinalstenose og ingen bedring efter 4 ugers relevant behandling.
Du kan læse om MR skanning her.
Når kiropraktoren har undersøgt dig og stillet diagnosen, lægges en plan for det videre forløb.
Første del af behandlingen er rådgivning om, hvad du kan gøre for at holde smerterne nede. Det kan fx være stillinger og bevægelser.
Kiropraktoren vil vurdere, om øvelser eller manuel behandling af led og muskler i din lænd vil kunne hjælpe. Det kan bl.a. være ledmobilisering og helt specielt fleksion-distraktion behandling, som oftest er meget effektiv.
Behandlingen fjerner ikke spinalstenosen, men kan gøre smerterne mindre og hjælpe dig til bedre at kunne gå og stå.
Kiropraktoren kan også hjælpe dig i gang med træning, som passer til dig og dine smerter.
Langt de fleste skal ikke opereres. Men hvis du gennem lang tid har store smerter, har meget svært ved at gå, og der ikke er anden behandling, som hjælper. Så vil kiropraktoren henvise til læge eller hospital, som kan vurdere, om du skal tilbydes operation.
Hvis du bøjer ryggen – fx når du sidder – bliver der mere plads i rygmarvskanalen, og du vil opleve, at det hjælper.
Hvilestillinger, hvor du fx ligger på ryggen med knæene bøjet op mod brystet, kan også hjælpe.
Bevægelse holder dig – og din ryg – smidig og i form, og så det er vigtigt med daglig motion.
De fleste med spinalstenose kan cykle, uden at smerterne bliver værre. Du kan gå korte ture og så holde pauser ved at sidde eller bøje fremover, når smerterne bliver værre.
Vi tilbyder også spinalstenose patienter genoptræning i vores Superviseret Træning
Kiropraktoren er specialist i rygsygdomme som fx spinalstenose, og derfor giver det offentlige et særligt højt tilskud til et pakkeforløb til disse sygdomme i op til et ½ år.
Danmark giver også øget tilskud til undersøgelse og behandling for spinalstenose hos Silkeborg Rygcenter & Idrætsklinik.
Du kan læse om priserne på spinalstenose pakkeforløb her
Og om priserne på Superviseret Træning her
Du kan læse mere om spinalstenose på her:
Hent brochure her