Okklusionstræning

Hvad er okklusionstræning?

Vores fysioterapeuter bruger okklusionstræning som en del at en individuel konsultation eller under et personligt træningsforløb.

Okklusionstræning er en træningsform, hvor man ved hjælp af fx oppustelige manchetter øger afklemningstrykket omkring en ekstremitet, således at blodgennemstrømningen til det pågældende ben eller arm mindskes.

På denne måde vil musklerne under aktivitet/træning opleve hurtigere udmattelse end normalt, da iltmængden der leveres til ekstremiteten falder.

Denne type træning er skånsom for leddene ift. anvendelsen af tungere styrketræning, men presser i højere grad musklerne til sammenligning med lettere belastnings træning.


Hvem kan have gavn af okklusionstræning?
 • Personer der har smerter fra deres led fx ved artrose (slidgigt)
 • Personer der grundet smerter på nuværende tidspunkt ikke kan træne “tungt” fx ved akutte skadesproblematikker
 • Personer der har gennemgået operation fx meniskoperation eller ved korsbåndsoperationer
 • Personer generelt med overbelastningsskader i ekstremiteterne
 • Ældre mennesker som fx er i fald risiko eller er årligt gående/stående


Hvem vil IKKE kunne anvende okklusionstræning?

Der er visse restriktioner ved anvendelsen af okklusionstræning, da denne type træning som nævnt tidligere på denne side delvist afklemmer blodgennemstrømningen til ekstremiteten.

Dvs. at personer som i forvejen har problemer med blodtryk (og ikke er medicineret) og som tidligere har haft blodpropper eller lider under andre vaskulære lidelser som påvirker blodgennemstrømning IKKE må benytte denne type træning.

Der er flere andre faktorer som man også skal tage højde for, som er relative kontraindikationer, men disse skal vi nok informerer dig om og tage højde for, hvis du overvejer anvendelsen af okklusionstræning hos os.


Vil du i gang med okklusionstræning hos os?

Hvis du har interesse i at afprøve okklusionstræning ved os, så sørger vi for at måle dit totale afklemningstryk af din pågældende ekstremitet, så vi sikre et individualiseret tryk som passer til dig.

Dette gøres af to årsager:

 1. Af sikkerhedsmæssige hensyn, så du er sikret at der stadig er blodgennemstrømningen og at trykket derfor ikke bliver for højt under træningen, og
 2. For at sikre trykket bliver tilstrækkeligt højt, så du får det optimale ud af træningen.

Du vil blive grundigt introduceret for brugen af manchetter og pumpe, og hvis du ønsker at træne med udstyr derhjemme og ikke kun hos os, så kan vi vejlede dig i køb af udstyr.

Hvis du ønsker at opstarte et forløb ved os eller få en snak med vores fysioterapeut om anvendelsen af okklusionstræning, så kan du ring ind til os og booke en tid ved vores fysioterapeut Naaja Petersson, som har erfaring med anvendelse af okklusionstræning i genoptræning.


Hvis du ønsker at læse mere om anvendelsen af okklusionstræning og eventuelle kontraindikationer, så kan du benytte dig af følgende referencer:

 • Hughes et al. 2017: “Blood flow restriction training in clinical musculoskeletal rehabilitation: a systematic review and meta-analysis” (DOI: 10.1136/bjsports-2016-097071)
 • Scott et al. 2016: “Blood flow restricted exercise for athletes: A review of available evidence” (DOI: 10.1016/j.jsams.2015.04.014)
 • Minniti et al. 2020: “The Safety of Blood Flow Restriction Training as a Therapeutic Intervention for Patients With Musculoskeletal Disorders: A Systematic Review” (DOI: 10.1177/0363546519882652)
 • Centner et al. 2019: “Effects of Blood Flow Restriction Training on Muscular Strength and Hypertrophy in Older Individuals: A Systematic Review and Meta-Analysis” (DOI: 10.1007/s40279-018-0994-1)
 • Petersson et al. 2022: “Blood Flow Restricted Walking in Elderly Individuals with Knee Osteoarthritis: A Feasibility Study” (DOI: 10.2340/jrm.v54.2163)

Se vores priser

Silkeborg Rygcenter er tilsluttet overenskomsten mellem Sygesikringen og Dansk Kiropraktor Forening.

Det betyder, at de fleste ydelser på Silkeborg Rygcenter udløser tilskud fra Den Offentlige Sygesikring og dermed også fra Sygesikringen Danmark.

Læs mere