I fodleddet er bevægeligheden og stabiliteten af stor betydning. Vi går hver dag rigtig mange skridt og står meget, hvilket stiller store krav til funktionen af fødder og fodled.
Såvel bevægelighed mellem de forskellige knogler som styrke og smidighed i muskler, sener og ledbånd er af vital betydning for velvære og funktionsniveau.
Lidelser, der kan opstå i ankel og fod:
Hælspore er en fortykning/forkalkning som opstår under hælen, hvor den føles meget ubehagelig, som at gå på et glasskår.
Hælspore diagnosticeres ved røntgen eller scanning, som kan foretages på Silkeborg RygCenter & Idrætsklinik. Typisk vil symptomerne ved hælspore forværres ved hård belastning, og bedres ved aflastning og chokbølge behandling, samt indlægssåler der aflaster det belastede væv.
På Silkeborg Rygcenter & Idrætsklinik behandler vi hælspore med chokbølge, gang-analyse og øvelser til optræning af ben- og fod muskler, foruden udspænding af musklerne.
Overbelastning er en ofte forekommende gene i achillessenen. Ved mange idrætsgrene bliver senen belastet intenst, og kan blive meget irriteret (tendinit). Dette kan give smerter ved belastning. Irritation i achillessenen eller i achillessenens tilhæftning behandles med chokbølge, massage, øvelser, udspænding og genoptræning under vejledning.
Afrivning af achillessenen er en anden ret almindelig skade. Den opstår ofte ved landing efter et spring, eller når man hopper ned og lander forkert på foden. Det kendes ved, at man ikke kan sætte af med forfoden, når man går, og ved at musklerne bag på benet sidder som små buler øverst oppe på underbenet, lige under knæhasen.
Afrivning af achillessenen behandles operativt, og resultatet på længere sigt er afhængig af en grundigt vejledt genoptræning.
Forstuvninger opstår typisk ved at ’vride om’ på foden. Herved forstrækkes alle strukturer på den side af leddet, man er vredet over til.
Der kan i voldsomme tilfælde opstå brud på knogler, men det hører til sjældenhederne.
Symptomerne er hævelse om leddet, blodudtrædninger, leddet føles varmt og er meget ømt, både ved berøring og vægtbæring.
Muskler bliver forstrakt, evt. med fibersprængninger, ledbånd bliver strakt eller beskadiget, med permanent forlængelse til følge, og begge dele nedsætter den proprioceptive funktion i leddet. Det vil sige, at det bliver sværere at sanse, hvordan vores led er placeret, uden at se efter. Leddet er dårligt beskyttet mod gentagne traumer, hvis ikke den rette genoptræning finder sted.
Behandling vil bestå i normalisering af bevægelighed og stabilitet i leddet, suppleret med øvelser til at genoptræne de forskellige strukturer i fodleddet. Det vil sige mobilisering af led, massage, muskel- og sansetræning.
Genoptræning sker ved hjælp af et individuelt tilpasset øvelsesprogram.
Leddene i foden kan også give smerter. Hvis der opstår en låsning mellem to knogler, skal bevægelsen ske ved, at de andre led bevæger sig mere og dermed kompenserer for de låste led. Dette belaster foden forkert og kan give smerter her og nu og fejlbelastningsskader over tid.
Er musklerne i fødderne for slappe, kan der opstå nedsunket forfod. Leddene mellem forfod og mellemfodsknogler synker nedad og bliver klemt mod jorden, når man går. Især hvis man bruger fodtøj med høje hæle, kan gangen være særdeles smertepræget.
Det behandles med ledfrigøring og øvelser for fodens muskler, smidighed og styrke. Træningsprogram udarbejdes individuelt til træning hjemme.