Lændesmerter og iskias

Hvad er lændesmerter og iskias?

Lændesmerter er defineret som smerter eller ubehag i ryggen lokaliseret i området mellem det nederste ribben og det nederste af balderne. Trækker smerterne forbi balderne og ned i benene kalder man det iskias. Der findes mange årsager til iskias.

Er smerterne akutte, det vil sige nyopståede og stærke, kaldes det for hold i ryggen, hekseskud, facetsyndrom, lumbago, myoser eller slet og ret akutte lændesmerter. Er smerterne af mere end tre måneders varighed, kaldes de for kroniske lændesmerter.

Man regner med, at 60-70 % af befolkningen vil få smerter i ryggen en eller flere gange i løbet af livet. Rygsmerter er årsag til ca. 15 % af alle langtidssygemeldinger og ca. 10 % af alle førtidspensioner. Aldersmæssigt optræder lændesmerter oftest hos yngre erhvervsaktive mennesker og mindre hyppigt hos personer over 67 år


Hvorfor får man lændesmerter og iskias?

I >90 % af tilfældene er det ikke muligt at pege på en specifik årsag til ondt i ryggen. Smerterne kaldes derfor uspecifikke eller funktionsbetingede. Der er mange teorier om, hvorfor så mange får ondt i lænderyggen, men på nuværende tidspunkt er det småt med de videnskabelige beviser. Hovedparten af rygpatienterne må derfor finde sig i, at der ikke kan peges på en specifik årsag til netop deres problem.

Meget tyder dog på, at både fysiske-, psykiske-, livsstils- og arbejdsfaktorer spiller ind.

I en mindre del af tilfældene, omkring 5-10 % ses der samtidig med lændesmerterne påvirkning af en nerverod.

Nerveroden kan være påvirket pga. en discusprolaps eller stenose. Ved en diskusprolaps vil der være bensmerter i et radikulært mønster (dvs. svarende til nerverodens udbredelse) og der kan være kraftnedsættelse og/eller ændret følesans.

I meget sjældne tilfælde skyldes smerterne mere alvorlige tilstande (<1 %).


Hvad kan man selv gøre?

Hold dig så vidt muligt i gang. Prøv at passe dit arbejde og din hverdag i øvrigt. Lad være med at lægge dig i sengen!

Ved akutte smerter lægges en ispose på det mest smertefulde sted i cirka 15 minutter. Det kan du gentage fem til seks gange dagligt med en times interval de første par dage.

Det er vigtigt at vide, at ondt i ryggen sjældent skyldes en alvorlig lidelse og ofte går væk i løbet af få dage.

Har du haft ondt i ryggen i længere tid, kan det være en god idé at lave intensiv styrketræning hos en kiropraktor eller en fysioterapeut.


Hvordan stiller kiropraktoren diagnosen?

For det meste kan et rygproblem diagnostiseres ud fra en samtale mellem patient og behandler kombineret med en grundig undersøgelse.

Ved undersøgelsen vil lægen/kiropraktoren teste ryggens bevægelighed, udføre ortopædiske prøver, efterprøve om der er nerver i klemme i rygsøjlen, teste muskler samt med hænderne kontrollere bevægeligheden af rygsøjlens, bækkenets og hofternes led.

Det kan være nødvendigt med yderligere undersøgelser i form af røntgenbilleder, MR scanning eller blodprøver for at kunne stille en præcis diagnose.


Udsigt for fremtiden

Den er god, såfremt du forbliver aktiv samt eventuelt får tidlig og effektiv behandling.


Hvordan behandles lændesmerter og iskias?

På Silkeborg RygCenter & Idrætsklinik råder vi over mange værktøjer og teknikker, som kan fjerne eller lindre lændesmerter og iskias afhængig af, hvad arbejdsdiagnosen er:

  • Kiropraktisk manipulationsbehandling
  • Traktion (strækbehandling)
  • Bløddelsteknikker inkl. massage
  • Akupunktur med og uden TENS
  • Chokbølgeterapi
  • Udspændingsøvelser (PNF og/eller ANT)
  • Øvelser ad modem McKenzie
  • Individuelt stabilitets- og styrketræningsprogram
  • Patienter med kroniske eller tilbagevendende lændesmerter og iskias bliver altid tilbudt at deltage på vores Superviseret Træning med fokus rygtræning.
    Superviseret Træning er individuelt træning superviseret af vores fysioterapeuter – der kan være fokus på ryg og nakke og/eller hofte og knæ og/eller skulder og arm træning. Læs mere her.

Diskusprolaps i lænden

Diskusprolaps i lænden er en sjælden lidelse set i forhold til, hvor udbredt lændesmerter og iskias er.
En prolaps er en skade i en eller flere af lændens bruskskiver, hvor den bløde kerne i bruskskiven kan sive ud og trykke på en nerverod.

I starten er smerterne oftest værst i lænden og kan trække ned i balderne, hvorefter bensmerterne tager over og er de dominerende. Smerterne er af voldsom jagende karakter og forstyrrer ofte nattesøvnen.
Der kan opstå snurrende/sovende fornemmelser og kraftnedsættelse i benet.


Behandlingen vil i første omgang være med henblik på smertelindring via manuelbehandling af de omkring liggende væv samt retningsspecifikke øvelser.

Efterfølgende vil der være behov for genoptræning af lændens muskulatur. Du kan læse mere her.

Lignende bensymptomer kan også skyldes slidgigt i lænden, hvor pladsen til rygmarven og nerverødderne er blevet formindsket grundet slidforandringer. Det er en mere sjælden lidelse end prolaps, rammer sent i livet og kaldes spinalstenose. Du kan læse mere her.

Faresignalerne: Hvis du pludselig ikke kan kontrollere din blærefunktion eller bliver følelsesløs i skridtet, skal du omgående søge læge eller skadestue.


Flest patienter med lændesmerter

Lændesmerter – akutte eller kroniske – er den hyppigste årsag til at patienter opsøger Silkeborg RygCenter & Idrætsklinik.


kiropraktor fysioterapeut silkeborg rygcenter idraetsklinik

Se vores priser

Silkeborg Rygcenter er tilsluttet overenskomsten mellem Sygesikringen og Dansk Kiropraktor Forening.

Det betyder, at de fleste ydelser på Silkeborg Rygcenter udløser tilskud fra Den Offentlige Sygesikring og dermed også fra Sygesikringen Danmark.

Læs mere